sb10063680d-001-1

Φοβόµαστε τους πάντες και τα πάντα, προσέχουµε ακόµη και τη σταγόνα της βροχής µήπως και τα πληγώσει. Κι όµως, αυτή η τεράστια «ασπίδα» προστασίας που απλώνουµε πάνω στα παιδιά µας µόνο καλό δεν τους κάνει.

«Την τελευταία φορά που έφυγε ο άντρας µου για ταξίδι, κλείδωσα αµέσως πίσω του την πόρτα. Ο γιος µου µε κοίταξε µε απορία. Δεν κλειδώνουµε ποτέ όταν είµαστε µέσα στο σπίτι. Από τι κινδυνεύουµε, φαινόταν να ρωτάει. Κι εγώ δαγκώθηκα. Αλλά ούτε και ξεκλείδωσα». Την έχετε κάνει κι εσείς αυτή την κίνηση κάποιες φορές. Κι αν όχι αυτό, από τη στιγµή που αποκτήσατε παιδί έχετε νιώσει έναν µικρό φόβο όταν µπαίνετε στο αεροπλάνο. Τι είναι αυτό το περίεργο αίσθηµα που µας καταβάλλει κάτι τέτοιες στιγµές; Φόβος, ανασφάλεια, ευθύνη... Όλα αυτά κι άλλα πολλά. Είναι γεγονός πάντως ότι από τη στιγµή που γινόµαστε γονείς συχνά περνάνε από το µυαλό µας δεκάδες ανοµολόγητα πράγµατα. Νιώθοντας υπεύθυνοι γι αυτή τη νέα ζωή, γι’ αυτό το µικρό πλάσµα που εξαρτάται απόλυτα από εµάς, θέλουµε να το σώσουµε απ όλα. Κι εδώ αρχίζουν οι φόβοι. Φοβόµαστε για τη ζωή µας, κι όχι βέβαια για εµάς, αλλά για τη λύπη και τα προβλήµατα που θα προκαλέσει ο θάνατός µας στο παιδί. Φοβόµαστε για εκείνο, για όλα όσα µπορεί να του συµβούν, για όλους εκείνους που µπορεί να το πληγώσουν. Ακόµα κι αν οι φόβοι µας δεν έχουν λογική βάση, ακόµα κι αν το ξέρουµε αυτό, εµείς σκεφτόµαστε διάφορα, µε αποτέλεσµα να αγχωνόµαστε τόσο που µερικές φορές είναι δύσκολο να τους χειριστούµε. Εκείνη η παλιοµοδίτικη κορνίζα του «µπαµπά, µην τρέχεις», όσο αφελής κι αν φαινόταν, είναι σίγουρο ότι έκανε διάφορους µπαµπάδες να πατήσουν λιγότερο το γκάζι στο αυτοκίνητο. Απόλυτα λογικό αυτό. Το παράλογο αρχίζει όταν οι φόβοι µας γίνονται τόσο µεγάλοι κι η ανάγκη να προφυλάξουµε τον εαυτό µας και το παιδί από κάθε κακοτοπιά γίνεται τόσο επιτακτική, που ψαλιδίζουµε άθελά µας τα φτερά που προσπαθεί να ανοίξει.

 too-protective  large

Αγχωτικοί γονείς

Βέβαια, δεν µπορούµε να καταλογίσουµε στη µητρότητα (ή στην πατρότητα) τις αιτίες που ξυπνούν σε κάποιους δεκάδες φόβους και φοβίες. Εκείνο που µπορούµε να πούµε είναι ότι το να γίνεις γονιός µπορεί να προκαλέσει παρόµοιες αντιδράσεις σε συγκεκριµένα είδη προσωπικότητας, σε συγκεκριµένους ανθρώπους. Σε αυτούς, ίσως, που έχουν πιο έντονη την αίσθηση της ευθύνης, την ανάγκη να ελέγχουν τις καταστάσεις, που έχουν µάθει να περνάνε όλα από το χέρι τους. Και στην προκειµένη περίπτωση µιλάµε για την πιο µεγάλη ευθύνη. Πολύ µεγάλο ρόλο στη συµπεριφορά απέναντι στα υπαρκτά ή και ανύπαρκτα προβλήµατα παίζει το ποιος είναι ο γονιός. Αν, για παράδειγµα, είχε υπερπροστατευτικούς γονείς, είναι πιθανόν κι ο ίδιος να γίνει υπερπροστατευτικός. Αν πάλι οι γονείς του ήταν αγχωτικοί, πιθανόν να γίνει κι εκείνος. Οι φόβοι πάντως που έχουν οι γονείς δεν αφορούν µόνο την προσωπική τους υγεία. Εξίσου µεγάλη είναι πολλές φορές η αγωνία τους µήπως το παιδί πάθει κάτι. Κι η γκάµα είναι τεράστια: από το να το κλέψουν, µέχρι να χτυπήσει (θανάσιµα;) παίζοντας. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι κανένας γονιός δεν χαίρεται στην ιδέα να συµβεί κάτι τέτοιο στο παιδί του. Απλώς σε κάποιους αυτό µπορεί να µονοπωλεί τη σκέψη τους. Να το έχουν συνέχεια στο µυαλό τους, να προσπαθούν διαρκώς να το αποφύγουν, να γίνονται υπερπροστατευτικοί. Εκεί που σε άλλους ένα πιθανό ατύχηµα, για παράδειγµα, είναι ένα απλό ενδεχόµενο µε το οποίο δεν ασχολούνται πολύ, για εκείνους είναι το πιο πιθανό σενάριο για την επόµενη στιγµή. Το πρόβληµα όµως ξεκινάει εδώ. Οι γονείς µεταφέρουν στα παιδιά –µαζί µε όλα τα άλλα– και τους φόβους τους. Οι ίδιοι µπορεί να διδάχτηκαν το φόβο στην παιδική τους ηλικία κι έχουν υιοθετήσει µια συγκεκριµένη συµπεριφορά απέναντί του. Έτσι, το παιδί βιώνοντας τις καταστάσεις και τις συµπεριφορές αυτές µαθαίνει να φοβάται και να συµπεριφέρεται απέναντι στον οποιοδήποτε φόβο µε τον τρόπο που το κάνουν κι οι γονείς του.

 

Δειλά ή ατίθασα παιδιά

Εκείνο που πρέπει να θυµόµαστε πάντα είναι ότι τα παιδιά έχουν την τάση να µιµούνται ή να προκαταλαµβάνονται από αντιδράσεις του περιβάλλοντός τους. Γι αυτό και για τις παιδικές φοβίες οι γονείς έχουν µεγάλη ευθύνη, αφού χωρίς να το θέλουν µαθαίνουν το παιδί τους να φοβάται. Φυσικά, η υπερπροστασία κι οι φόβοι αυτοί δεν δηµιουργούν πρόβληµα σε όλα τα παιδιά. Τα παιδιά όσων είναι προστατευτικοί και αγχώδεις δεν γίνονται αυτόµατα δειλά και φοβισµένα. Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία, το χαρακτήρα iStock 000014489357Mediumτους. Βέβαια, σε πολλά µπορεί να συµβεί αυτό, κι όχι µόνο. Μπορεί να περάσουν τα χρόνια, να µεγαλώσουν, κι ως ενήλικοι ακόµα να έχουν φόβο. Φόβο για άγνωστες καταστάσεις, φόβο για το ρίσκο, φόβο για τους ξένους. Αλλά υπάρχουν και παιδιά που στην υπερπροστασία λειτουργούν αντιδραστικά και που τα δεν τα έχει επηρεάσει τόσο. Έτσι, υπάρχει περίπτωση το παιδί που του λένε «πρόσεχε το ένα, πρόσεχε το άλλο» να φτάσει στο άλλο άκρο. Ή, αντίθετα, µπορεί να γίνει τροµερά προσεκτικό και συνεσταλµένο, σε σηµείο µάλιστα δυσλειτουργικό. Όταν µια µητέρα φοβάται αδικαιολόγητα ότι στο παιδί της θα συµβούν όλα τα κακά του κόσµου αν το αφήσει µια στιγµή, τότε γίνεται υπερπροστατευτική. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι κρατάει το παιδί συνέχεια κάτω από µια οµπρέλα προστασίας και δεν το αφήνει να µεγαλώσει φυσιολογικά και να αναπτύξει τις ικανότητες οι οποίες θα το βοηθήσουν να αντιµετωπίζει αλλαγές και ανατροπές που µπορεί να συµβούν στη ζωή του. Αν οι γονείς αγαπούν την κινδυνολογία, βλέπουν παντού κακούς και επικίνδυνους ανθρώπους και µιλάνε συνέχεια γι αυτό στο παιδί τους, τότε, όπως λένε οι ειδικοί, αυξάνονται οι πιθανότητες να του δηµιουργήσουν µεγάλο άγχος. Σύµφωνα µε επιστήµονες του Τεχνολογικού Πανεπιστηµίου του Κουίνσλαντ, ο αυξηµένος φόβος των γονέων για την ασφάλεια των παιδιών τους, ειδικότερα όταν τα παιδιά αυτά είναι ήδη φοβισµένα, αυξάνει επιπλέον τον κίνδυνο ανάπτυξης προβληµάτων άγχους. Οι επιστήµονες συµβουλεύουν τους γονείς να µη διδάσκουν στα παιδιά τους ότι ο κόσµος είναι ένα υπέρµετρα τροµακτικό µέρος. Ο διευθυντής του PlayEngland (ενός τµήµατος της Εθνικής Παιδικής Οµάδας που ασχολείται µε τους νέους στη Βρετανία) υπογράµµισε ότι «τα παιδιά που οι γονείς τους τους απαγορεύουν να παίζουν επικίνδυνα (για τραυµατισµό) παιχνίδια, είναι πιθανόν να αντιµετωπίσουν µελλοντικά προβλήµατα στη διαχείριση του άγχους τους και δύσκολων καταστάσεων».

 

Πολεµώντας τους φόβους

Όλες αυτές οι αρνητικές σκέψεις που κάνουν οι αγχώδεις γονείς απέχουν αρκετά από την πραγµατικότητα. Φυσικά, υπάρχει ο fearκίνδυνος να συµβούν κακά πράγµατα, αλλά όταν κάποιος τα σκέφτεται µε αυτό τον τρόπο, τόσο έντονα, σαν να είναι βεβαιότητα και ψάχνει να τα προλάβει και να τα ελέγξει, τότε ζει µέσα στην απειλή. Οπότε, πρέπει άµεσα να ελέγξει τις σκέψεις που διαβλέπουν το µέλλον καταστροφικό. Τι σηµαίνει αυτό; Να τις εντοπίσει, να συνειδητοποιήσει δηλαδή τι κάνει, και στη συνέχεια να τις ξεχωρίσει από την πραγµατικότητα. Να πει, µε άλλα λόγια, ότι µπορεί να σκέφτεται κάτι κακό, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι θα συµβεί. Το καµπανάκι του προβλήµατος µπορεί να το χτυπήσουν φίλοι ή συγγενείς. Μπορεί όµως να το κάνει και το ίδιο το παιδί. Αν το δούµε κάποια στιγµή να είναι πολύ συνεσταλµένο, σε προβληµατικό βαθµό, τότε πρέπει να σκεφτούµε ότι ίσως το παρακάναµε. Αν, από την άλλη, το παιδί είναι αντιδραστικό και δεν υπακούει σε όσα του υπαγορεύουµε, τότε µάλλον πρέπει να σκεφτούµε ότι ζητάµε πολλά. Βέβαια, συχνά λένε ότι τα παιδιά δεν έχουν γνώση του κινδύνου και ότι οι γονείς ξέρουν καλύτερα. Ακριβώς εκεί βρίσκεται και η µεγάλη παγίδα. Μπορεί όντως το παιδί να ξέρει καλύτερα. Από ποια άποψη; Από την άποψη ότι ο άνθρωπος που βλέπει απειλές παντού δεν ξέρει τι γίνεται. Βλέπει µια αλλοιωµένη όψη της πραγµατικότητας και µπορεί να δηµιουργήσει µια αλλοιωµένη εικόνα της πραγµατικότητας και στο παιδί.

 

Αληθινοί και πλασµατικοί κίνδυνοι

Σαφώς οι γονείς ξέρουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι, κι αυτό που είναι απαραίτητο να δώσουµε στο παιδί να καταλάβει είναι στην κυριολεξία αυτό: ότι υπάρχουν κίνδυνοι, όχι ότι υπάρχουν παντού κίνδυνοι. Κι ότι κάποιες φορές µπορεί να τους προλάβουµε κι άλλες όχι. Είναι ψευδαίσθηση να νοµίζουµε ότι µπορούµε να προλάβουµε όλα τα κακά που συµβαίνουν στη ζωή. Οπότε, ένα παιδί που µεγαλώνει µε το «πρόσεχε αυτό, πρόσεχε εκείνο, για να µη συµβεί αυτό, για να µη χτυπήσεις, να µη σε πειράξουν, να µη σε κοροϊδέψουν κ.λπ.» µεγαλώνει κατά βάση µε την ψευδαίσθηση ότι µπορεί να προλάβει οποιοδήποτε κακό αν προσέξει. Εποµένως, όταν του συµβεί το κακό (γιατί θα του συµβεί προσέχοντας και µη), αφενός το σοκ θα είναι πολύ µεγάλο και αφετέρου (σε ακραία περίπτωση) θα θεωρήσει ότι αν προσπαθήσει θα µπορέσει να ελέγξει και να προβλέψει τα πάντα. Αυτό αναπόφευκτα θα του γίνει τρόπος ζωής και σκέψης και θα χάσει τη χαρά της καθηµερινότητας, τη χαρά της ζωής. Όσο πιο ήπια είναι η µορφή του προβλήµατος, τόσο πιο εύκολα ξεπερνιέται. Μπορεί µια συζήτηση µε ένα φίλο, ένα γεγονός, µια αντίδραση του παιδιού ή ένα βιβλίο να κάνει το γονιό να ταρακουνηθεί και να καταλάβει ότι µπορεί να το παρακάνει. Αυτό όµως µπορεί να συµβεί σε απλές περιπτώσεις. Σε περιπτώσεις ακραίες κατά τις οποίες οι γονείς έχουν πάρα πολύ έντονο το αίσθηµα της ευθύνης, του άγχους, του ελέγχου µπορεί να χρειαστεί βοήθεια από κάποιον ειδικό. Και το πρώτο βήµα είναι να καταλάβει ότι τη χρειάζεται. Πολύ συχνά οι γονείς λένε «δεν µε καταλαβαίνεις, αν είχες παιδί θα καταλάβαινες ότι η ευθύνη είναι τεράστια». Όντως η ευθύνη είναι τεράστια, απλά είναι δυσλειτουργικό και βγαίνει τελικά εις βάρος του παιδιού το να προσπαθείς αυτή την ευθύνη να την εξαντλήσεις ώστε να µη συµβεί τίποτα στο παιδί. Δεν γίνεται.

 

 Πηγή: kids.in

Facebook

Γιατί να διαλέξω rear…

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πόσους...

Διαβάστε

Οι νέες οδηγίες της…

Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία αναθεώρησε...

Διαβάστε

Έκλαιγα όλη νύχτα και…

Μαμάααα… έλα, φοβάμαι, θέλω την...

Διαβάστε

Η επιθετική συμπεριφορά στα…

Ο Φρόιντ θεωρούσε ότι όλοι...

Διαβάστε

Γιατί το μωρό κλαίει…

Συμβαίνει 9 φορές στις 10...

Διαβάστε

Τα παιδιά φέρονται 800%…

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι...

Διαβάστε

Καλοί και κακοί…

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους...

Διαβάστε

Πώς να αποκτήσετε…

 Από τις αγκαλιές της «καλημέρας»...

Διαβάστε

Η πιο όμορφη απάντηση…

To συζητούσαμε πέρυσι με τις...

Διαβάστε

Αγαπητέ πατέρα που δεν…

Μερικές φορές αναρωτιέμαι…ξέρετε τι κάνετε;...

Διαβάστε

Ορμόνη κάνει τα αυτιστικά…

Η ορμόνη ωκυτοκίνη στα ρινικά...

Διαβάστε

Πώς καταφέρνουν οι γονείς…

Μερικά πράγματα που μπορούμε να...

Διαβάστε

Αποβολή: Η μπλούζα γράφει…

Η πόρτα ανοίγει και κλείνει. Όταν...

Διαβάστε

Οι 8 πιο αλλεργιογόνες…

Τροφικές αλλεργίες παρουσιάζει το 5,1%...

Διαβάστε

Baby led weaning ενάντια…

Ο τρόπος που ξεκινάει η...

Διαβάστε

Παιδί: Πότε είναι η…

Πότε είναι «σωστό» να ξεκινήσουν...

Διαβάστε

Πώς να διαλέξετε το…

Ποιό είναι το ιδανικό παπουτσάκι...

Διαβάστε

Κατευθυντήριες γραμμές για την…

Η εισαγωγή στερεών τροφών αφήνοντας...

Διαβάστε

Ματθαίος Γιωσαφάτ: Πόσο σημαντικός…

Πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα...

Διαβάστε

Οι βασικές πρώτες βοήθειες…

Ευχόμαστε να μην σας χρειαστούν...

Διαβάστε

Είναι ασφαλές το παιδί…

Τα παιχνίδια στη θάλασσα «τρέφουν»...

Διαβάστε

Προστασία των παιδιών από…

Ο ήλιος είναι αναμφισβήτητα απαραίτητος...

Διαβάστε

5 λόγοι για τους…

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους...

Διαβάστε

Πρόωρα μωρά: Σκεφτείτε προτού…

Πριν κανένα μήνα, επισκεφτήκαμε τον...

Διαβάστε

Άλογα θεραπευτές παιδιών στην…

Μια εναλλακτική στήριξη στα παιδιά...

Διαβάστε

Ο μικρός τυμπανιστής! Μήπως…

Κάθε παιδί είναι σίγουρο ότι...

Διαβάστε

Πειθαρχία: Τα συνηθέστερα λάθη…

Λίγα πράγματα μπορούν να βγάλουν...

Διαβάστε

Δείτε τι λέει μία…

Κακομαθημένα παιδιά, ένας τρομοκρατημένος σύζυγος...

Διαβάστε

Δεν πάει ο νους…

Τραυματική ήταν η εμπειρία του...

Διαβάστε

20 φράσεις που ανεβάζουν…

Πολλοί είναι οι γονείς που...

Διαβάστε

«Όπως μέσα στη μήτρα!»…

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς κατάφερε να...

Διαβάστε

Να είσαι μαμά σημαίνει...

Θα μπορούσαν να γεμίσουν σελίδες...

Διαβάστε

Οδηγός επιβίωσης για τους…

Έφτασε η μεγάλη στιγμή! Η...

Διαβάστε

Η ασυνεπής φροντίδα του…

«Μητέρες, αφήστε τα smartphones σας...

Διαβάστε

Σηκώστε το παιδί σας…

Το παιδί σας σπαταλά...

Διαβάστε

Τα 10 βασικά…

Περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά, είναι...

Διαβάστε

34 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας…

Μερικά online βιβλία για τους μικρούς...

Διαβάστε

Προστατεύστε τα παιδιά σας…

Ο χειμώνας έχει έρθει για...

Διαβάστε

Πώς να γίνει η…

Όλα τα κορίτσια είναι μικρές...

Διαβάστε

To συγκλονιστικό βίντεο της…

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν...

Διαβάστε

Παιδικές ασθένειες: Τι πρέπει…

Η λοίμωξη από παρβοϊό είναι...

Διαβάστε

Σχολικός εκφοβισμός: Τα σημάδια…

Ο σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς...

Διαβάστε

Η τραγική ιστορία ενός…

Η φωτογράφος Amber Fife συνηθίζει...

Διαβάστε

10 τραγούδια που θα…

Η πικρή αλήθεια είναι ότι...

Διαβάστε

10 τεχνικές για εμπέδωση…

Η μελέτη κάποιες φορές μπορεί...

Διαβάστε

Δείτε πώς έγινε ο…

Η «χειρότερη» μανούλα του κόσμου;...

Διαβάστε

Πού μπορεί να καταλήξουν…

Οι περισσότεροι γονείς λατρεύουν να...

Διαβάστε

Τα λάθη των σύγχρονων…

Η βρετανίδα νταντά, ειδικός στην...

Διαβάστε

7 συμπεριφορές γονέων που…

Όχι ότι μας ενδιαφέρει να...

Διαβάστε

Ένας σοβαρός λόγος να…

Οκ, είναι δύσκολο να είσαι...

Διαβάστε

Η μέθοδος της Janis…

Μπορεί να βελτιωθεί η συμπεριφορά...

Διαβάστε

Ποιες τροφές πρέπει να…

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται...

Διαβάστε

35 εξομολογήσεις γονέων που…

Είναι δύσκολο να είσαι γονιός.   Το...

Διαβάστε

Το άγχος των μαμάδων…

Μέχρι τώρα πιστεύαμε...

Διαβάστε

Οι μεγαλύτερες διαφορές αγοριών…

Χιλιάδες εμπειρικές θεωρίες...

Διαβάστε

Η ιστορία του μικρούλη…

Είναι δύσκολο για μια μητέρα...

Διαβάστε
  1. Καλωσήρθατε!
  2. Σχετικά
  3. Υπηρεσίες

kidsplaying.pngΚαλωσήρθατε!

Καλωσήρθατε στην επίσημη ιστοσελίδα του Εκπαιδευτικού Κέντρου "Τα Πάντα για το Παιδί"©.

Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και υπηρεσίες, για όσον αφορά τα παιδιά. 

Προσφέρουμε ποικιλία εκπαιδευτικών υπηρεσιών, για παιδιά ηλικίας 0 μέχρι 17 ετών.
Επίσης, στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε άρθρα από διάφορους επαγγελματίες πάνω σε θέματα που αφορούν τους σημερινούς γονείς.

Εγγραφείτε τώρα στο μηνιαίο μας newsletter, με χρήσιμα άρθρα, εκπτωτικά κουπόνια, συμβουλές από επαγγελματιές και άλλα!
Όλ' αυτά, εντελώς δωρεάν!

Το "Τα πάντα για το παιδί"©, είναι ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο, (Εκπαιδευτικό Κέντρο Πληροφοριών και παροχής Υπηρεσιών), που σκοπό έχει να βοηθήσει γονείς, σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, σε σχέση με την εκπαίδευση, την υγεία του παιδιού, την δραστηριοποίηση του παιδιού και άλλα πολλά.

Κύριος στόχος μας είναι να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες σε όλους τους τομείς που μπορεί να αφορούν τη ζωή του παιδιού σας.

Περισσότερα

Προσφέρουμε μια μεγάλη γκάμα Υπηρεσιών, έτσι λοιπόν μη διστάσετε να περιηγηθείτε σε οποιοδήποτε από τους παρεχόμενους συνδέσμους!

Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες, νιώστε άνετα να μας ρωτήσετε! Σας υποσχόμαστε πως θα ανταποκριθούμε άμεσα στις ερωτήσεις σας.

Περισσότερα

next
prev

Αρθρα

Artist_Blue_Bird.png       
Λάβετε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με τα παιδιά από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες και ειδικούς μας.

Νεα & Προσφορες

1050C785.jpg                                                            Έχουμε πάντα κάτι νέο και συναρπαστικό για σας! Γι 'αυτό μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στα νέα και τις προσφορές μας.

Σεμιναρια & Διαλεξεις

kids.jpg                                                      
Μία επαγγελματική ματιά σε όλες τις ανησυχίες, την εκπαίδευση και την ψυχολογία των παιδιών, όλα μέσω των σεμιναρίων και βιωματικών μας εργαστηρίων.