Όπως κάθε εποχή, έτσι και τα Χριστούγεννα έχει τις ιδιαίτερες τις στιγμές. Στιγμές που επιτρέπουν σε μεγάλο βαθμό να επαναξιολογήσουμε την ζωή μας, τους στόχους μας, και να εμπλουτίσουμε την καθημερινότητα μας με στιγμές αγάπης και χαράς με την οικογένεια .

Μέσα από την καθημερινότητα μας όλοι μπορούμε να παρασυρθούμε στη ρουτίνα και να χρειαστούμε χρόνο για επανασύνδεση με το εγώ μας, την οικογένεια και γενικότερα με τις αξίες της ζωής. Κάθε άνθρωπος έχει μεγαλώσει και έχει ενστερνιστεί τις δικές του αξίες, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από αυτές ενός άλλου ανθρώπου. Υπάρχουν όμως βέβαια κάποιες αξίες που μένουν ιδιαίτερα χαραγμένες στον άνθρωπο .

Για ένα παιδί βέβαια, οι έννοιες των αξιών πολλές φορές  είναι δυσνόητες. Μέσα από τη ζωή θα εμπειρευτεί στιγμές όπου η έννοιες των αξιών θα του φανούν χρήσιμες κυρίως αν τις βιώσει και τις γνωρίσει από μικρότερη ηλικία.  
Μέσα στην γιορτινή διάθεση, και οικογενειακή ζεστασιά που παρέχει το κλίμα των Χριστουγέννων, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε  στα παιδιά μας  κάποιες πιο απλές και θεμελιώδεις αξίες, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που θα αποφασίζουν μόνα του, για τις προσωπικές του αξίες.

 

Ειλικρίνεια

Πολλές φορές στα παιδιά η έννοια της ειλικρίνειας ξεχνιέται όταν αφορά την ευχαρίστηση ή την δυσαρέστηση κάποιου ατόμου. Συγκεκριμένα όταν υπάρχει Honestyη πιθανότατα η πράξη να λυπήσει τον γονιό, το παιδί θα προτιμήσει να το αποκρύψει για λόγους αποδοχής. Είναι βασικό, ένα παιδί να μην κτίσει την έννοια της αποδοχής μονάχα μέσα από την επιτυχία συγκεκριμένων καλών πράξεων.

Επιστημονικά  έχει αποδειχτεί  ότι παιδιά που βασίζονται  μόνο πάνω στην συνεχή επιβράβευση των καλών τους πράξεων, καθώς παράλληλα νεαρά παιδιά που αποκρύπτουν ίσως πτυχές της προσωπικότητας τους ,ή συνήθειες τους που μπορεί να ανησυχήσουν ή λυπήσουν γονείς, τείνουν στην πορεία της ζωής τους να κτίζουν σε μεγάλο βαθμό ανασφάλειες, που στην μετέπειτα ζωή τους δυσκολεύει σε θέματα κοινωνικής αποδοχής. Η αξία του Εγώ, δεν πρέπει να απορρέει από την καλή η λανθασμένη πράξη του παιδιού.

Διαβεβαιώστε τα παιδιά ότι ακόμα κι αν έχουν κάνει κάποιο λάθος, εσείς θα είστε εκεί για να τα ακούσετε και να τα συμβουλεύσετε, ώστε να μη φοβούνται να είναι ειλικρινείς μαζί σας. 

Ενσυναίσθηση

CompassionΜην ξεχνάτε να παροτρύνετε τα παιδιά σας να αποδέχονται τους άλλους όπως είναι. Ενθαρρύνετε τους να κάνουν νέες παρέες, και να προσκαλέσουν νέους φίλους στο σπίτι για φαγητό ή για παιχνίδι. Προγραμματίστε εσείς για αυτούς playdates με νέους φίλους και με   νέα ενδιαφέροντα  παιχνίδια!
 

Σεβασμός

RespectΗ αξία του σεβασμού, είναι βασική αξία που ξεκινά και κτίζετε από πολύ μικρή ηλικία μέσα από την οικογένεια. Σεβασμός  προς τα αισθήματα  άλλων, σεβασμός προς τις διαφορετικές απόψεις , σεβασμός προς τους μεγαλύτερους, προς το περιβάλλον και προς τον ίδιο τους το εαυτό.

Όλα αυτά ξεκινούν μέσα από το καλό παράδειγμα που μπορούμε να προβάλουμε στο ίδιο μας το σπίτι. Καθοριστικό ρόλο έχει και το πόσο δείχνουμε κει εμείς στα παιδιά μας ότι σεβόμαστε κάτι δικό τους. Αυτό πολλές φορές απαιτεί υπομονή και ηρεμία. Είναι όμως βασικό να επιδιώκετε να εκφράζετε ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, πώς σέβεστε και κατανοείτε τα αισθήματα του παιδιού σας.

Χωρίς βέβαια να υπερβαίνεται τα ορθά όρια της νουθεσίας. Ο σεβασμός προς τους άλλους δεν απαιτεί την υποτίμηση του ιδίου σου του εαυτού.

Τα παιδιά θα πάρουν παράδειγμα από εσάς αναφορικά με τον σεβασμό και έτσι θα καταλάβουν ότι για να τους σέβονται πρέπει και εκείνα να σέβονται τους άλλους. 

Ευγνωμοσύνη και Γενναιοδωρία

ThankfulnessΜάθετε στα παιδιά να νιώθουν ευγνωμοσύνη για  αυτά που έχουν στη ζωή. Ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους, μέχρι την καλή παρέα ενός φίλου. Συνάμα ενθαρρύνετε τους να βοηθούν άλλους λιγότερο τυχερούς. Είτε αυτοί είναι συμμαθητές τους, ή παιδιά της γειτονιάς.  Όλοι μπορούμε με κάποιο τρόπο να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο . 

   

Να βλέπει το ποτήρι… μισογεμάτο!

Positive AttitudeΜάθετε στο παιδί σας μέσα σε κάθε δύσκολη κατάσταση να βλέπει την θετική όψη. Ανεξαίρετα του πώς μπορεί να νιώθει  ή το πώς μπορεί να φαίνονται  οι περιστάσεις στο παρόν στάδιο. Βοηθήστε τον να καταλάβει πώς πολλές φορές τα αισθήματα μας μεγαλοποιούνται, όπως αισθήματα φοβίας, ή στεναχώριας, και κυρίως πώς έχουμε την ικανότητα να μάθουμε να χειριζόμαστε τα αισθήματα μας, και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε ή χειριζόμαστε μια κατάσταση.

Θυμίστε του πώς μια βασική αρχή είναι να μην αντιδράμε και να παίρνουμε βιαστικές αποφάσεις όταν είμαστε θυμωμένοι η λυπημένοι, καθώς επίσης και να μην παίρνουμε βιαστικές αποφάσεις όταν είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Γενικότερα εξηγήστε του πώς πάντα είναι καλύτερο να παίρνουμε χρόνο και να  σκαφτόμαστε ήρεμα και λογικά προτού πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση.  Έτσι θα μεγαλώσετε έναν αισιόδοξο άνθρωπο που θα μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις δύσκολες καταστάσεις. 

Συγχώρεση

ForgivenessΕίναι απαραίτητο μέσα από τις εμπειρίες της ζωής να μάθετε στο παιδί σας να συγχωρεί αλλά και να δέχεται συγχώρεση. Κάποια στιγμή το παιδί θα  πληγώσει ή πληγωθεί από κάποιον. Η λέξη συγνώμη και η αποδοχή της είναι κύριος παράγοντας για να μάθε να προχωρά στη ζωή χωρίς πικρία.   Μάθετέ του να εκδηλώνει με θετικούς τρόπους τον πόνο του και να δίνει συγχώρεση για να μπορεί να προχωρά μπροστά.Facebook