0111001

Τροφικές αλλεργίες παρουσιάζει το 5,1% των βρεφών/παιδιών, αύξηση από το 3,4% πριν το 2011. Το 90% όλων των τροφικών αλλεργιών σχετίζεται με τα “big-8”, τα σημαντικά 8. Το υπόλοιπο 10% σχετίζεται με άλλα τρόφιμα, που μπορεί να είναι οτιδήποτε από καλαμπόκι μέχρι καρύδα.

Τα 8 πιο αλλεργιογόνα συστατικά στις τροφές μας είναι:

 • σιτάρι
 • σόγια
 • ψάρι
 • οστρακοειδή
 • αυγά
 • αγελαδινό γάλα
 • αράπικα φιστίκια
 • καρποί δέντρων

Ενώ ο κατάλογος αυτός μπορεί να φαίνεται λίγο τρομακτικός (υπάρχει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συστατικά σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα), τα γαλακτοκομικά (επίσης γνωστή ως πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας ή CMP) είναι το πιο κοινό αλλεργιογόνο με διάφορες μελέτες να δείχνουν ότι οπουδήποτε 5-10% των βρεφών εμφανίζουν αλλεργική αντίδραση.

0111002

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το παιδί σας πάσχει από αλλεργίες / δυσανεξίες

Το να καθορίσετε αν το παιδί σας έχει μια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία είναι εξαιρετικά δύσκολο. Στατιστικά ξέρουμε ότι ~ 95% των βρεφών δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το φαγητό, έτσι η υπόθεση θα πρέπει να είναι ότι το μωρό σας δεν έχει πρόβλημα. Επίσης, πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι γονείς αυτο-διαγνώνουν στα παιδιά τους προβλήματα με τα τρόφιμα τέσσερις φορές πιο συχνά απ΄ό,τι πραγματικά συμβαίνει.

Έτσι, οι πιθανότητες είναι ότι το εξάνθημα από την πάνα είναι απλά ένα εξάνθημα από την πάνα, και δεν αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τη διατροφή. Βέβαια, μερικά μωρά εμφανίζουν προβλήματα εξαιτίας των τροφών και το να προσδιοριστεί αν έχουν μια αλλεργία και σε τι αντιδρούν είναι μια πρόκληση. Πώς μπορούμε λοιπόν να το καταλάβουμε;

Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών/δυσανεξιών στα βρέφη μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και είναι δύσκολο να διακριθούν από άλλες τυπικές ασθένειες του μωρού.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • έκζεμα
 • διάρροια
 • αίμα/βλέννες στα κόπρανα
 • δυσκοιλιότητα
 • έντονος πόνος από αέρια ή/και στομαχόπονος
 • εξανθήματα στο σώμα ή το πρόσωπο
 • καταρροή / συμφόρηση / συμπτώματα κρυολογήματος
 • βραχνάδα
 • εμετός / υπερβολικές γουλίτσες
 • φαγούρα / υγρά / κόκκινα μάτια

0111003

Μια στιγμή όμως.. δεν είναι περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα κοινά σε όλα τα μωρά; Βραχνάδα και εμετός μπορεί να οφείλονται σε παλινδρόμηση. Τα περισσότερα μωρά εμφανίζουν έκζεμα. Πολλά μωρά έχουν δυσκοιλιότητα. Έτσι, πώς ξέρουμε ότι πρόκειται για τροφική αλλεργία;

Κρατήστε ημερολόγιο τροφών/συμπτωμάτων για εσάς ή/και το παιδί σας (ενδεχομένως και τα δύο, αν θηλάζετε και το παιδί σας τρώει στερεά τροφή). Να είστε όσο το δυνατόν πιο αναλυτικοί. Σημειώστε την ώρα της ημέρας που το μωρό σας τρώει οτιδήποτε, είτε πρόκειται για γάλα φόρμουλα, είτε για μητρικό γάλα ή στερεά τροφή. Στη συνέχεια καταγράψτε σωματικά συμπτώματα και συμπεριφορές. Κρατήστε το ημερολόγιο για μια-δυο εβδομάδες και στη συνέχεια εξετάστε τις τάσεις.

Χωρίς το ημερολόγιο, θα είναι επίσης πιθανό να ξεχάσετε τι φάγατε, ή ό, τι συνέβη. Επιπλέον, αυτό είναι κάτι που μπορείτε να δείξετε στον παιδίατρό σας αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα.

Να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων που τρώτε, αν θηλάζετε ή στο γάλα φόρμουλα και στις συσκευασίες στερεών τροφών. Υπάρχουν κρυμμένα γαλακτοκομικά, γλουτένη, καλαμπόκι, σόγια σχεδόν στα πάντα!

Εάν, μετά από διαβούλευση με τον παιδίατρό σας και, ενδεχομένως, ένα ειδικό παιδίατρο για αλλεργίες, αισθάνεστε σίγουροι ότι το παιδί σας έχει μια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία, θα πρέπει να ξεκινήσετε να κόβετε αυτά τα τρόφιμα από το παιδί σας και αν θηλάζετε και από τη διατροφή σας. Φαίνεται αρκετά απλό, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μια τεράστια πρόκληση.

Αν δίνετε στο μωρό σας γάλα φόρμουλα, θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή για αλλεργιογόνα συστατικά, ιδιαίτερα για γαλακτοκομικά, σόγια και καλαμπόκι. Τα περισσότερα παρασκευάσματα για βρέφη είναι φτιαγμένα με βάση τις πρωτεΐνες του γάλακτος, αλλά αν υποψιάζεστε αλλεργία / δυσανεξία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε επιλογές. Ο παιδίατρός σας είναι ο αρμόδιος να σας βοηθήσει στην αλλαγή φόρμουλας.

Τι γίνεται αν το βρέφος σας πίνει αποκλειστικά μητρικό γάλα;

Μήπως θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή να έχετε επίγνωση των πιθανών τροφικών αλλεργιών; Ναι! Μια μητέρα που θηλάζει πρέπει να εξαλείψει αλλεργιογόνα τρόφιμα από τη διατροφή της ΚΑΙ να δώσει χρόνο για να καθαρίσει το σύστημά της ΚΑΙ το σύστημα του μωρού πριν αποφασίσει αν ήταν πραγματικά ο ένοχος των συμπτωμάτων. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, το παιδί σας μπορεί να έχει μια αντίδραση στο αγελαδινό γάλα και άλλη στη σόγια ή το σιτάρι, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να καθοριστεί ποιο είναι το ένοχο τρόφιμο.

Το γεγονός ότι η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να παραμείνει στο σώμα σας και να περάσει από τη μητέρα στο μωρό μέχρι και 2 εβδομάδες μετά την τελευταία πρόσληψη, καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να προσδιοριστεί αν αυτό είναι που δημιουργεί το πρόβλημα. Επιπλέον, τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο βρέφος όταν ένα τρόφιμο περνά μέσα από το μητρικό γάλα μπορεί να είναι διαφορετικά από τα συμπτώματα όταν η τροφή δίνεται στο παιδί άμεσα (όταν το παιδί έχει αρχίσει να τρώει στερεά).

Πώς λοιπόν λειτουργεί η εξάλειψη αλλεργιογόνων τροφών από τη διατροφή; Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος είναι η αλλεργιογόνος τροφή στο 50-65% των περιπτώσεων, αυτό είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξαλειφθεί. Αν το μωρό σας εμφανίσει έκζεμα και γαστρεντερικά συμπτώματα σε ηλικία περίπου 2-6 εβδομάδων (ο πιο κοινός χρόνος για την εμφάνιση αλλεργίας), θα πρέπει σίγουρα να θεωρηθεί αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Πολλά μωρά έχουν έκζεμα, αλλά αν το δικό σας έχει επίσης αίμα στα κόπρανα ή/και διάρροια, ή οποιοδήποτε από τα άλλα συμπτώματα, μπορεί να έχει μια τροφική αλλεργία. Σημειώστε ότι το αίμα στα κόπρανα φαίνεται σαν μαύροι κόκκοι, δεν είναι έντονο κόκκινο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προέρχεται από το εσωτερικό του γαστρεντερικού σωλήνα, ο οποίος έχει πληγεί από την αλλεργιογόνα τροφή. Να ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας σχετικά με σημαντικές αλλαγές στα κόπρανα, όπως αυτές.

Σοβαρή και συνεχής διάρροια μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα δυσαπορρόφησης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα ανάπτυξης.

Μόλις εξαλειφθούν τα γαλακτοκομικά, θα πρέπει να δείτε βελτίωση μέσα σε 72-96 ώρες. Τα συμπτώματα δεν θα φύγουν εντελώς για περίπου ένα μήνα, καθώς θα πρέπει να περιμένετε δύο εβδομάδες για τον καθένα (μαμά και μωρό) για την πρωτεΐνη να καθαρίσει. Το έντερο χρειάζεται επίσης χρόνο για να θεραπευτεί και αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 6 μήνες.

Καιρός για δίαιτα που αποκλείει όλες τις αλλεργιογόνες τροφές;

0111004

Αν δε δείτε αρκετά μεγάλη βελτίωση μετά από 2-4 εβδομάδες μετά την εξάλειψη των γαλακτοκομικών, μπορεί να είναι καιρός για μια διατροφή που αποκλείει όλες τις αλλεργιογόνες τροφές. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση κοινών αλλεργιογόνων (γλουτένη, τα προϊόντα αγελάδας, τρόφιμα που δεν είναι εύπεπτα) και μπορείτε να φάτε τρόφιμα όπως:

 • αρνί
 • γαλοπούλα
 • αχλάδια
 • κολοκύθα
 • ρύζι

Προσθέστε αργά άλλα τρόφιμα στη διατροφή (συνήθως τα 8 πιο αλλεργιογόνα), ένα κάθε φορά και περιμένετε 2-4 εβδομάδες μετά από κάθε προσθήκη για να δείτε εάν προκύψουν οποιεσδήποτε αλλαγές.

Κάνοντας αυτή τη διατροφή, και πάλι, κρατήστε ημερολόγιο τροφίμων / συμπτωμάτων για το παιδί σας. Οι περισσότερες τροφές περνούν στο μητρικό γάλα μέσα σε 2-6 ώρες και συνήθως όχι αργότερα από 24 ώρες. Καταγράψτε τι τρώτε και πότε και στη συνέχεια σημειώστε τα συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί σας και την ώρα που συμβαίνουν. Όπως προαναφέρθηκε, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ποικίλα και το παιδί είναι δυνατόν να εμφανίσει πολλαπλές τροφικές αλλεργίες / δυσανεξίες.

Οι αντιδράσεις μπορεί επίσης να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να αλλάξουν από μια πραγματική αλλεργία σε δυσανεξία ή ευαισθησία. Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη ωρίμανση του πεπτικού συστήματος των βρεφών, το οποίο βελτιώνεται σημαντικά στην ηλικία των 6 μηνών. Απλώς να είστε προσεκτικοί κατά την εισαγωγή στερεών τροφών διότι αν και η αλλεργία μπορεί να φαίνεται ότι έχει εξαφανιστεί κατά το θηλασμό, το παιδί σας μπορεί να εξακολουθήσει να εμφανίζει αλλεργική αντίδραση στο συγκεκριμένο φαγητό, όταν το τρώει απευθείας, για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα.

Είναι αρκετά κοινό ο βαθμός δυσανεξίας να συνεχίσει να μειώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το CalorieLab παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς κάθε ένα από τα 8 σημαντικά αλλεργιογόνα αλλάζουν με την ηλικία, καθώς και άλλες πολύ κατατοπιστικές στατιστικές. Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Μπορεί το σιτάρι να περάσει στο μητρικό γάλα; Μπορεί τα μωρά να έχουν κοιλιοκάκη;

Μια αλλεργία στο σιτάρι μπορεί να προέρχεται από μία ή περισσότερες από τις 4 πρωτεΐνες που περιέχει: γλιαδίνη, γλουτένη, σφαιρίνη και αλβουμίνη. Όπως και με άλλες αλλεργίες, μπορεί να εκδηλωθεί στο δέρμα και στο αναπνευστικό σύστημα. Ένα παιδί μπορεί να ξεπεράσει μια αλλεργία στο σιτάρι, όπως οποιαδήποτε άλλη αλλεργία. Ωστόσο, η κοιλιοκάκη, που έχει ως σύμπτωμα τη δυσανεξία στη γλουτένη, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή όπου η γλουτένη προκαλεί βλάβες στο έντερο και μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Τα μωρά μπορεί να έχουν κοιλιοκάκη και αυτό δεν είναι κάτι που ένα άτομο μπορεί να ξεπεράσει.

Περισσότερες πληροφορίες για την κοιλιοκάκη μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το σιτάρι περνάει πράγματι στο μητρικό γάλα; Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η γλιαδίνη ( μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι ) βρίσκεται στο μητρικό γάλα και μπορεί έτσι να προκαλέσει αντιδράσεις σε βρέφη / νήπια που είναι αλλεργικά στο σιτάρι ή που έχουν κοιλιοκάκη. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περισσότερες τεκμηριωμένες μελέτες που αποδεικνύουν αυτή τη θεωρία, πολλοί παιδίατροι βλεπουν στην πράξη τις επιπτώσεις και συμβουλεύουν τις θηλάζουσες μητέρες να αποφεύγουν το σιτάρι / γλουτένη στη διατροφή τους.

Παρά το γεγονός ότι η γλιαδίνη μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα, οι θηλάζουσες μητέρες με βρέφη σε κίνδυνο για την κοιλιοκάκη θα πρέπει να συνεχίσουν να θηλάζουν! Πολλαπλές μελέτες έχουν δημοσιευθεί που δείχνουν ότι ο θηλασμός μπορεί να αποτρέψει πραγματικά την κοιλιοκάκη ή / και να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα σε ένα παιδί, ακόμα και στην ενήλικη ζωή του.

Πηγή: babyledweaning.gr

Facebook

Γιατί να διαλέξω rear…

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πόσους...

Διαβάστε

Οι νέες οδηγίες της…

Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία αναθεώρησε...

Διαβάστε

Έκλαιγα όλη νύχτα και…

Μαμάααα… έλα, φοβάμαι, θέλω την...

Διαβάστε

Η επιθετική συμπεριφορά στα…

Ο Φρόιντ θεωρούσε ότι όλοι...

Διαβάστε

Γιατί το μωρό κλαίει…

Συμβαίνει 9 φορές στις 10...

Διαβάστε

Τα παιδιά φέρονται 800%…

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι...

Διαβάστε

Καλοί και κακοί…

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους...

Διαβάστε

Πώς να αποκτήσετε…

 Από τις αγκαλιές της «καλημέρας»...

Διαβάστε

Η πιο όμορφη απάντηση…

To συζητούσαμε πέρυσι με τις...

Διαβάστε

Αγαπητέ πατέρα που δεν…

Μερικές φορές αναρωτιέμαι…ξέρετε τι κάνετε;...

Διαβάστε

Ορμόνη κάνει τα αυτιστικά…

Η ορμόνη ωκυτοκίνη στα ρινικά...

Διαβάστε

Πώς καταφέρνουν οι γονείς…

Μερικά πράγματα που μπορούμε να...

Διαβάστε

Αποβολή: Η μπλούζα γράφει…

Η πόρτα ανοίγει και κλείνει. Όταν...

Διαβάστε

Οι 8 πιο αλλεργιογόνες…

Τροφικές αλλεργίες παρουσιάζει το 5,1%...

Διαβάστε

Baby led weaning ενάντια…

Ο τρόπος που ξεκινάει η...

Διαβάστε

Παιδί: Πότε είναι η…

Πότε είναι «σωστό» να ξεκινήσουν...

Διαβάστε

Πώς να διαλέξετε το…

Ποιό είναι το ιδανικό παπουτσάκι...

Διαβάστε

Κατευθυντήριες γραμμές για την…

Η εισαγωγή στερεών τροφών αφήνοντας...

Διαβάστε

Ματθαίος Γιωσαφάτ: Πόσο σημαντικός…

Πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα...

Διαβάστε

Οι βασικές πρώτες βοήθειες…

Ευχόμαστε να μην σας χρειαστούν...

Διαβάστε

Είναι ασφαλές το παιδί…

Τα παιχνίδια στη θάλασσα «τρέφουν»...

Διαβάστε

Προστασία των παιδιών από…

Ο ήλιος είναι αναμφισβήτητα απαραίτητος...

Διαβάστε

5 λόγοι για τους…

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους...

Διαβάστε

Πρόωρα μωρά: Σκεφτείτε προτού…

Πριν κανένα μήνα, επισκεφτήκαμε τον...

Διαβάστε

Άλογα θεραπευτές παιδιών στην…

Μια εναλλακτική στήριξη στα παιδιά...

Διαβάστε

Ο μικρός τυμπανιστής! Μήπως…

Κάθε παιδί είναι σίγουρο ότι...

Διαβάστε

Πειθαρχία: Τα συνηθέστερα λάθη…

Λίγα πράγματα μπορούν να βγάλουν...

Διαβάστε

Δείτε τι λέει μία…

Κακομαθημένα παιδιά, ένας τρομοκρατημένος σύζυγος...

Διαβάστε

Δεν πάει ο νους…

Τραυματική ήταν η εμπειρία του...

Διαβάστε

20 φράσεις που ανεβάζουν…

Πολλοί είναι οι γονείς που...

Διαβάστε

«Όπως μέσα στη μήτρα!»…

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς κατάφερε να...

Διαβάστε

Να είσαι μαμά σημαίνει...

Θα μπορούσαν να γεμίσουν σελίδες...

Διαβάστε

Οδηγός επιβίωσης για τους…

Έφτασε η μεγάλη στιγμή! Η...

Διαβάστε

Η ασυνεπής φροντίδα του…

«Μητέρες, αφήστε τα smartphones σας...

Διαβάστε

Σηκώστε το παιδί σας…

Το παιδί σας σπαταλά...

Διαβάστε

Τα 10 βασικά…

Περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά, είναι...

Διαβάστε

34 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας…

Μερικά online βιβλία για τους μικρούς...

Διαβάστε

Προστατεύστε τα παιδιά σας…

Ο χειμώνας έχει έρθει για...

Διαβάστε

Πώς να γίνει η…

Όλα τα κορίτσια είναι μικρές...

Διαβάστε

To συγκλονιστικό βίντεο της…

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν...

Διαβάστε

Παιδικές ασθένειες: Τι πρέπει…

Η λοίμωξη από παρβοϊό είναι...

Διαβάστε

Σχολικός εκφοβισμός: Τα σημάδια…

Ο σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς...

Διαβάστε

Η τραγική ιστορία ενός…

Η φωτογράφος Amber Fife συνηθίζει...

Διαβάστε

10 τραγούδια που θα…

Η πικρή αλήθεια είναι ότι...

Διαβάστε

10 τεχνικές για εμπέδωση…

Η μελέτη κάποιες φορές μπορεί...

Διαβάστε

Δείτε πώς έγινε ο…

Η «χειρότερη» μανούλα του κόσμου;...

Διαβάστε

Πού μπορεί να καταλήξουν…

Οι περισσότεροι γονείς λατρεύουν να...

Διαβάστε

Τα λάθη των σύγχρονων…

Η βρετανίδα νταντά, ειδικός στην...

Διαβάστε

7 συμπεριφορές γονέων που…

Όχι ότι μας ενδιαφέρει να...

Διαβάστε

Ένας σοβαρός λόγος να…

Οκ, είναι δύσκολο να είσαι...

Διαβάστε

Η μέθοδος της Janis…

Μπορεί να βελτιωθεί η συμπεριφορά...

Διαβάστε

Ποιες τροφές πρέπει να…

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται...

Διαβάστε

35 εξομολογήσεις γονέων που…

Είναι δύσκολο να είσαι γονιός.   Το...

Διαβάστε

Το άγχος των μαμάδων…

Μέχρι τώρα πιστεύαμε...

Διαβάστε

Οι μεγαλύτερες διαφορές αγοριών…

Χιλιάδες εμπειρικές θεωρίες...

Διαβάστε

Η ιστορία του μικρούλη…

Είναι δύσκολο για μια μητέρα...

Διαβάστε
 1. Καλωσήρθατε!
 2. Σχετικά
 3. Υπηρεσίες

kidsplaying.pngΚαλωσήρθατε!

Καλωσήρθατε στην επίσημη ιστοσελίδα του Εκπαιδευτικού Κέντρου "Τα Πάντα για το Παιδί"©.

Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και υπηρεσίες, για όσον αφορά τα παιδιά. 

Προσφέρουμε ποικιλία εκπαιδευτικών υπηρεσιών, για παιδιά ηλικίας 0 μέχρι 17 ετών.
Επίσης, στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε άρθρα από διάφορους επαγγελματίες πάνω σε θέματα που αφορούν τους σημερινούς γονείς.

Εγγραφείτε τώρα στο μηνιαίο μας newsletter, με χρήσιμα άρθρα, εκπτωτικά κουπόνια, συμβουλές από επαγγελματιές και άλλα!
Όλ' αυτά, εντελώς δωρεάν!

Το "Τα πάντα για το παιδί"©, είναι ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο, (Εκπαιδευτικό Κέντρο Πληροφοριών και παροχής Υπηρεσιών), που σκοπό έχει να βοηθήσει γονείς, σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, σε σχέση με την εκπαίδευση, την υγεία του παιδιού, την δραστηριοποίηση του παιδιού και άλλα πολλά.

Κύριος στόχος μας είναι να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες σε όλους τους τομείς που μπορεί να αφορούν τη ζωή του παιδιού σας.

Περισσότερα

Προσφέρουμε μια μεγάλη γκάμα Υπηρεσιών, έτσι λοιπόν μη διστάσετε να περιηγηθείτε σε οποιοδήποτε από τους παρεχόμενους συνδέσμους!

Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες, νιώστε άνετα να μας ρωτήσετε! Σας υποσχόμαστε πως θα ανταποκριθούμε άμεσα στις ερωτήσεις σας.

Περισσότερα

next
prev

Αρθρα

Artist_Blue_Bird.png       
Λάβετε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με τα παιδιά από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες και ειδικούς μας.

Νεα & Προσφορες

1050C785.jpg                                                            Έχουμε πάντα κάτι νέο και συναρπαστικό για σας! Γι 'αυτό μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στα νέα και τις προσφορές μας.

Σεμιναρια & Διαλεξεις

kids.jpg                                                      
Μία επαγγελματική ματιά σε όλες τις ανησυχίες, την εκπαίδευση και την ψυχολογία των παιδιών, όλα μέσω των σεμιναρίων και βιωματικών μας εργαστηρίων.