0099001

Μια εναλλακτική στήριξη στα παιδιά με προβλήματα στον λόγο ή και στην κίνηση προσφέρει το Κέντρο της Επιστημονικής Εταιρείας Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Κύπρου (Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Κ.). «Πάμε Ζήνα» ήταν οι πρώτες λέξεις ενός τρίχρονου παιδιού που τελικά βγήκαν από το στοματάκι του, αφού μόνο έτσι θα ξεκινούσε το καφετί άλογο για να τον πάει βόλτα. Ένα δίχρονο αγοράκι καβαλά την άσπρη Κάτυ και συγκεντρώνεται μέχρι το χέρι του να υπακούσει και να κάνει κάποιες κινήσεις. Γονείς παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, με αυτισμό και άλλες παθήσεις, προσπαθούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους με κάθε τρόπο – εδώ με άλογα και φυσιοθεραπευτές, εργασιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και βοηθούς, που εργάζονται όλοι μαζί σαν μια ομάδα, για ανθρώπους που τους έχουν πραγματική ανάγκη.

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

0099002Όταν ο Μιχάλης Κουσπής σπούδασε φυσιοθεραπεία, η επιλογή να ακολουθήσει τη θεραπευτική ιππασία και την ιπποθεραπεία ήταν μια φυσιολογική πορεία, αφού από πολύ μικρή ηλικία είχε εξοικειωθεί με τα άλογα της οικογένειάς του. Μετά από εξειδίκευση σε Ελλάδα και Γερμανία, δημιούργησε μια ομάδα υγείας και έφτιαξε χώρο με όλες τις προδιαγραφές για άτομα με ειδικές ανάγκες. Για παιδιά και ενήλικες, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους και άλλους. Πέρα από την επίσκεψη των ατόμων που έρχονται στο Κέντρο, η ομάδα επισκέπτεται με τα άλογα και σχολεία παιδιών με ειδικές ανάγκες, για να μην ταλαιπωρούνται στις μετακινήσεις αυτά τα άτομα.

ΙΠΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

0099003Η χρήση του αλόγου για θεραπεία δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά όχι και τόσο γνωστό ακόμα στην Κύπρο. H μεν θεραπευτική ιππασία χρησιμοποιεί την κίνηση του αλόγου για να βελτιώσει νευρολογικές και αισθητηριακές δυσλειτουργίες, ενώ η ιπποθεραπεία είναι πιο εξειδικευμένο κομμάτι της θεραπευτικής ιππασίας, καθώς πρόκειται για μια φυσιοθεραπευτική, εργοθεραπευτική ή και λογοθεραπευτική πράξη, η οποία χρησιμοποιεί την κίνηση του αλόγου ως μέρος ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος. Γύρω από το θέμα υπάρχει τεράστια αρθρογραφία, ενώ ακόμα και ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης κάνει αναφορά σε αυτήν και τις ευεργετικές της ιδιότητες, ιδίως στη λειτουργία των πνευμόνων.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

0099004Πώς, όμως, βοηθούν τα άλογα τα άτομα με ειδικές ανάγκες; Χωρίς να επιχειρούμε να μπούμε σε επιστημονική ορολογία και λεπτομέρειες, το κύριο σκεπτικό αυτής της μεθόδου είναι η μεταφορά της κίνησης του αλόγου στο μωρό. «Στην εγκεφαλική παράλυση καλύπτουμε τα μωρά μυοσκελετικά, για την ενδυνάμωση του κορμού τους. Ενεργοποιούνται κάποιες αυτόματες κινήσεις, που δεν μπορεί το μωρό να τις βγάλει σε άλλη θεραπεία, διότι στο άλογο βρίσκεται σε μια συνεχή ασταθή βάση. Οι σωστές στροφές του αλόγου –μετά από τη δική μου καθοδήγηση– βάζουν σε λειτουργία διαφορετικούς μυς του παιδιού, ραχιαίους, κοιλιακούς κλπ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ρυθμό του αλόγου και τα σχήματα βάδισης», μας εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής. «Απ’ εκεί και πέρα, το άλογο συνδυάζει τη δόνηση, τη ζέστη (από το τρίχωμα) και την παθητική διάταση. Αυτός είναι ένας συνδυασμός που έχουν τα σύγχρονα μηχανήματα για την αποκατάσταση των ποδιών. Ο συνδυασμός της δόνησης, της ζέστης, και της παθητικής διάτασης είναι ένας συνδυασμός ευεργετικός. Έτσι έχουμε και τα τρία μαζί και, μάλιστα, σε ένα όμορφο περιβάλλον με έναν ζωντανό οργανισμό. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερο κίνητρο για τα παιδιά. Και παρόλο που εμπερικλείεται η άσκηση, βλέπουμε ότι τα παιδιά δεν το εκλαμβάνουν ως τέτοια», προσθέτει ο κ. Κουσπής.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΑΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

0099005Στο Κέντρο, τα παιδιά βλέπουν τη θεραπεία σαν παιχνίδι, σαν σπορ – δεν είναι κλεισμένα σε έναν χώρο. «Είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτά τα μωρά να ξέρουν πως εδώ θα έρθουν για να περάσουν ωραία, παρόλο που θα κουραστούν με τις ασκήσεις. Δεν θα ακούσεις κανένα μωρό να λέει ότι δεν θέλει να έρθει. Όλα τα μωρά, με το που θα κατεβούν από το άλογο, θα το χαϊδέψουν, θα του δώσουν καρότο, και μετά θα φύγουν. Οπότε αναπτύσσεται μια ισχυρή σχέση μεταξύ των παιδιών και των αλόγων, με αποτέλεσμα να ζητούν από τους γονείς τους να ξαναέρθουν. Αυτό μάλλον δεν συμβαίνει όταν ετοιμάζονται για συμβατικές θεραπείες», συμπληρώνει ο φυσιοθεραπευτής.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΟΓΟΥ

0099006Σημαντικό, σε οποιοδήποτε είδος θεραπευτικής ιππασίας, είναι η σωστή επιλογή και εκπαίδευση του αλόγου. Αναζητούνται άλογα με καλό χαρακτήρα, σωστό σωματότυπο και χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα. Μετά την επιλογή, το κάθε άλογο περνά από οκτάμηνη εκπαίδευση. Εκτίθεται σε θορύβους όλων των ειδών, απότομες κινήσεις και αγγίγματα. Έτσι μπορεί να είναι βέβαιη η ομάδα ότι τα άλογα θα επιδείξουν υπομονετική συμπεριφορά μπροστά στις φωνές, τα κλάματα, τις σπασμωδικές αντιδράσεις των παιδιών. Ως παράδειγμα της συμπεριφοράς των αλόγων, ο Μιχάλης μάς αναφέρει πόσο λαίμαργη είναι η Ζήνα, το καφετί άλογο. Ρίχνεται με μανία στο φαγητό της, αλλά αν ένα παιδάκι τής προσφέρει ένα καρότο, θα το πάρει με τη μεγαλύτερη προσοχή και επιδεξιότητα. Το ίδιο συμβαίνει όταν αναβάτης είναι κάποιος από την επιστημονική ομάδα ή ένα παιδί. Η συμπεριφορά των αλόγων από καλή γίνεται άψογη. «Γίνονται στρατιωτάκια», λέει γελώντας ο Μιχάλης Κουσπής. Επιπρόσθετα, για κάθε παιδί γίνεται η επιλογή του σωστού αλόγου. «Αν έχω ένα παιδί το οποίο είναι υποτονικό, θα επιλέξω άλογο με γρηγορότερη κίνηση, ενώ για υπερκινητικό παιδί χρειάζομαι άλογο με πιο ρυθμική κίνηση, το οποίο θα μεταδίδει χαλάρωση και ηρεμία», εξηγεί ο ειδικός.

«Πάμε Ζήνα»

0099007Τα παιδιά με αυτισμό είναι μια πολύ διαφορετική κατηγορία με εντελώς διαφορετικούς θεραπευτικούς στόχους από τα μωρά με εγκεφαλική παράλυση. Για τον Μιχάλη Κουσπή, η πρόκληση δεν είναι τόσο τα μυοσκελετικά προβλήματα όσο τα αισθητηριακά προβλήματα, οι υπερδιεγερμένες αισθήσεις. «Το άλογο είναι σαν να έχεις μια μηχανή που παράγει αισθητηριακά ερεθίσματα λόγω της κίνησης, της δόνησης και της ζέστης. Αυτά είναι αισθητηριακά ερεθίσματα. Πολλές φορές μπορούμε να βάλουμε ένα μωρό με αυτισμό να ξαπλώσει πάνω στο άλογο και ενώ περπατά το άλογο να αποκοιμηθεί κιόλας. Μπορούμε, για τα μωρά που έχουν γνωστικά προβλήματα και προβλήματα ομιλίας, να συμπεριλάβουμε γνωστικά παιχνίδια. Παιδιά που είναι υπερκινητικά κατορθώνουν να συγκεντρώνονται και να είναι ήρεμα πάνω στο άλογο, επειδή είναι περιορισμένη η βάση του αλόγου και δεν τους δίνει πολλές επιλογές. Το πιο εντυπωσιακό, με πολλά από αυτά τα μωρά, είναι ότι στο Κέντρο μας είπαν την πρώτη τους λέξη. Αυτή η πρώτη λέξη/φράση είναι το ‘‘πάμε Ζήνα’’. Το άλογο για να ξεκινήσει πρέπει το ίδιο το μωρό να το ξεκινήσει με κίνηση ή λεκτικό. Οπότε βάζουμε το παιδί να έχει πλήρη συνεργασία στη θεραπεία μας. Είναι μια θεραπεία που ξεφεύγει από τα στερεότυπα, όπου απαιτείται από το μωρό να έχει πλήρη συμμετοχή», αναφέρει ο φυσιοθεραπευτής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η μέθοδος του Μιχάλη Κουσπή δεν αναγνωρίζεται από τον Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών ως φυσιοθεραπευτική πράξη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών Κύπρου, Κώστα Ιουλιανό, «ο Σύλλογος δεν φέρει ένσταση σε μεθόδους θεραπείας που τεκμηριώνονται επιστημονικά –όπως η ιπποθεραπεία– όταν εφαρμόζονται από φυσιοθεραπευτές εγγεγραμμένους στο μητρώο φυσιοθεραπευτών Κύπρου». Ο Μιχάλης Κουσπής είναι εγγεγραμμένος στον εν λόγω κατάλογο.

 

 

Πηγή: reporter.com.cy

Facebook

Γιατί να διαλέξω rear…

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πόσους...

Διαβάστε

Οι νέες οδηγίες της…

Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία αναθεώρησε...

Διαβάστε

Έκλαιγα όλη νύχτα και…

Μαμάααα… έλα, φοβάμαι, θέλω την...

Διαβάστε

Η επιθετική συμπεριφορά στα…

Ο Φρόιντ θεωρούσε ότι όλοι...

Διαβάστε

Γιατί το μωρό κλαίει…

Συμβαίνει 9 φορές στις 10...

Διαβάστε

Τα παιδιά φέρονται 800%…

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι...

Διαβάστε

Καλοί και κακοί…

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους...

Διαβάστε

Πώς να αποκτήσετε…

 Από τις αγκαλιές της «καλημέρας»...

Διαβάστε

Η πιο όμορφη απάντηση…

To συζητούσαμε πέρυσι με τις...

Διαβάστε

Αγαπητέ πατέρα που δεν…

Μερικές φορές αναρωτιέμαι…ξέρετε τι κάνετε;...

Διαβάστε

Ορμόνη κάνει τα αυτιστικά…

Η ορμόνη ωκυτοκίνη στα ρινικά...

Διαβάστε

Πώς καταφέρνουν οι γονείς…

Μερικά πράγματα που μπορούμε να...

Διαβάστε

Αποβολή: Η μπλούζα γράφει…

Η πόρτα ανοίγει και κλείνει. Όταν...

Διαβάστε

Οι 8 πιο αλλεργιογόνες…

Τροφικές αλλεργίες παρουσιάζει το 5,1%...

Διαβάστε

Baby led weaning ενάντια…

Ο τρόπος που ξεκινάει η...

Διαβάστε

Παιδί: Πότε είναι η…

Πότε είναι «σωστό» να ξεκινήσουν...

Διαβάστε

Πώς να διαλέξετε το…

Ποιό είναι το ιδανικό παπουτσάκι...

Διαβάστε

Κατευθυντήριες γραμμές για την…

Η εισαγωγή στερεών τροφών αφήνοντας...

Διαβάστε

Ματθαίος Γιωσαφάτ: Πόσο σημαντικός…

Πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα...

Διαβάστε

Οι βασικές πρώτες βοήθειες…

Ευχόμαστε να μην σας χρειαστούν...

Διαβάστε

Είναι ασφαλές το παιδί…

Τα παιχνίδια στη θάλασσα «τρέφουν»...

Διαβάστε

Προστασία των παιδιών από…

Ο ήλιος είναι αναμφισβήτητα απαραίτητος...

Διαβάστε

5 λόγοι για τους…

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους...

Διαβάστε

Πρόωρα μωρά: Σκεφτείτε προτού…

Πριν κανένα μήνα, επισκεφτήκαμε τον...

Διαβάστε

Άλογα θεραπευτές παιδιών στην…

Μια εναλλακτική στήριξη στα παιδιά...

Διαβάστε

Ο μικρός τυμπανιστής! Μήπως…

Κάθε παιδί είναι σίγουρο ότι...

Διαβάστε

Πειθαρχία: Τα συνηθέστερα λάθη…

Λίγα πράγματα μπορούν να βγάλουν...

Διαβάστε

Δείτε τι λέει μία…

Κακομαθημένα παιδιά, ένας τρομοκρατημένος σύζυγος...

Διαβάστε

Δεν πάει ο νους…

Τραυματική ήταν η εμπειρία του...

Διαβάστε

20 φράσεις που ανεβάζουν…

Πολλοί είναι οι γονείς που...

Διαβάστε

«Όπως μέσα στη μήτρα!»…

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς κατάφερε να...

Διαβάστε

Να είσαι μαμά σημαίνει...

Θα μπορούσαν να γεμίσουν σελίδες...

Διαβάστε

Οδηγός επιβίωσης για τους…

Έφτασε η μεγάλη στιγμή! Η...

Διαβάστε

Η ασυνεπής φροντίδα του…

«Μητέρες, αφήστε τα smartphones σας...

Διαβάστε

Σηκώστε το παιδί σας…

Το παιδί σας σπαταλά...

Διαβάστε

Τα 10 βασικά…

Περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά, είναι...

Διαβάστε

34 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας…

Μερικά online βιβλία για τους μικρούς...

Διαβάστε

Προστατεύστε τα παιδιά σας…

Ο χειμώνας έχει έρθει για...

Διαβάστε

Πώς να γίνει η…

Όλα τα κορίτσια είναι μικρές...

Διαβάστε

To συγκλονιστικό βίντεο της…

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν...

Διαβάστε

Παιδικές ασθένειες: Τι πρέπει…

Η λοίμωξη από παρβοϊό είναι...

Διαβάστε

Σχολικός εκφοβισμός: Τα σημάδια…

Ο σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς...

Διαβάστε

Η τραγική ιστορία ενός…

Η φωτογράφος Amber Fife συνηθίζει...

Διαβάστε

10 τραγούδια που θα…

Η πικρή αλήθεια είναι ότι...

Διαβάστε

10 τεχνικές για εμπέδωση…

Η μελέτη κάποιες φορές μπορεί...

Διαβάστε

Δείτε πώς έγινε ο…

Η «χειρότερη» μανούλα του κόσμου;...

Διαβάστε

Πού μπορεί να καταλήξουν…

Οι περισσότεροι γονείς λατρεύουν να...

Διαβάστε

Τα λάθη των σύγχρονων…

Η βρετανίδα νταντά, ειδικός στην...

Διαβάστε

7 συμπεριφορές γονέων που…

Όχι ότι μας ενδιαφέρει να...

Διαβάστε

Ένας σοβαρός λόγος να…

Οκ, είναι δύσκολο να είσαι...

Διαβάστε

Η μέθοδος της Janis…

Μπορεί να βελτιωθεί η συμπεριφορά...

Διαβάστε

Ποιες τροφές πρέπει να…

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται...

Διαβάστε

35 εξομολογήσεις γονέων που…

Είναι δύσκολο να είσαι γονιός.   Το...

Διαβάστε

Το άγχος των μαμάδων…

Μέχρι τώρα πιστεύαμε...

Διαβάστε

Οι μεγαλύτερες διαφορές αγοριών…

Χιλιάδες εμπειρικές θεωρίες...

Διαβάστε

Η ιστορία του μικρούλη…

Είναι δύσκολο για μια μητέρα...

Διαβάστε
  1. Καλωσήρθατε!
  2. Σχετικά
  3. Υπηρεσίες

kidsplaying.pngΚαλωσήρθατε!

Καλωσήρθατε στην επίσημη ιστοσελίδα του Εκπαιδευτικού Κέντρου "Τα Πάντα για το Παιδί"©.

Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και υπηρεσίες, για όσον αφορά τα παιδιά. 

Προσφέρουμε ποικιλία εκπαιδευτικών υπηρεσιών, για παιδιά ηλικίας 0 μέχρι 17 ετών.
Επίσης, στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε άρθρα από διάφορους επαγγελματίες πάνω σε θέματα που αφορούν τους σημερινούς γονείς.

Εγγραφείτε τώρα στο μηνιαίο μας newsletter, με χρήσιμα άρθρα, εκπτωτικά κουπόνια, συμβουλές από επαγγελματιές και άλλα!
Όλ' αυτά, εντελώς δωρεάν!

Το "Τα πάντα για το παιδί"©, είναι ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο, (Εκπαιδευτικό Κέντρο Πληροφοριών και παροχής Υπηρεσιών), που σκοπό έχει να βοηθήσει γονείς, σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, σε σχέση με την εκπαίδευση, την υγεία του παιδιού, την δραστηριοποίηση του παιδιού και άλλα πολλά.

Κύριος στόχος μας είναι να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες σε όλους τους τομείς που μπορεί να αφορούν τη ζωή του παιδιού σας.

Περισσότερα

Προσφέρουμε μια μεγάλη γκάμα Υπηρεσιών, έτσι λοιπόν μη διστάσετε να περιηγηθείτε σε οποιοδήποτε από τους παρεχόμενους συνδέσμους!

Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες, νιώστε άνετα να μας ρωτήσετε! Σας υποσχόμαστε πως θα ανταποκριθούμε άμεσα στις ερωτήσεις σας.

Περισσότερα

next
prev

Αρθρα

Artist_Blue_Bird.png       
Λάβετε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με τα παιδιά από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες και ειδικούς μας.

Νεα & Προσφορες

1050C785.jpg                                                            Έχουμε πάντα κάτι νέο και συναρπαστικό για σας! Γι 'αυτό μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στα νέα και τις προσφορές μας.

Σεμιναρια & Διαλεξεις

kids.jpg                                                      
Μία επαγγελματική ματιά σε όλες τις ανησυχίες, την εκπαίδευση και την ψυχολογία των παιδιών, όλα μέσω των σεμιναρίων και βιωματικών μας εργαστηρίων.